Welke medicatie kan gebruikt worden voor artrose?

Mensen die beschadigd kraakbeen in hun gewrichten hebben, oftewel artrose, die kunnen in bijna alle gevallen niet zonder medicatie. Artrose gaat namelijk gepaard met chronische pijn, ontstekingen in gewrichten en kramp in spieren.

medicatieMet medicijnen kunnen de nadelige gevolgen van deze symptomen onderdrukt of zelfs genezen worden. Veel mensen vragen zich ook wat is artrose? en wat kun je eraan doen. De vraag die veel mensen hebben is dan ook welke medicatie gebruikt kan worden voor artrose. In het volgende artikel proberen we een antwoord op deze vraag te geven. Hoewel we niet alle namen van specifieke medicijnen kunnen opnoemen, kunnen we wel een beschrijving geven van de werking en toepassing.

Pijnstillers

De soort medicijnen waar de meeste mensen gebruik van maken, die last hebben van artrose, is pijnstillers. Door het beschadigde kraakbeen hebben patiënten namelijk last van pijnlijke gewrichten. Dit is een pijn die op sommige dagen hevig kan opzetten en soms ook in mindere mate beleefd kan worden. Op de dagen dat hevige pijn ervaren wordt, kan men ervoor kiezen om pijnstillers te gebruiken. Deze zullen de pijn in de gewrichten verlichten en ervoor zorgen dat mensen zich toch vrij kunnen bewegen.

Onstekingsremmers

Een ander gevolg van artrose is dat mensen last krijgen van ontstekingen in de gewrichten. Dit moet zo goed mogelijk tegengegaan worden. De medicijnen die je hiervoor gebruikt zijn ontstekingsremmers. Omdat ontstekingen in veel gevallen ook gepaard gaan met een verhoogde mate van pijn, gebruiken artrose patiënten vaak medicijnen die zowel ontstekingsremmend als pijn verzachtend werken. Een dokter kan deze medicatie op recept voorschrijven.

Cortisone injecties

injectieBij artrose in grote gewrichten die continu gebruikt worden kan het nodig zijn om een cortisone injectie te gebruiken. Dit is een soort steroïde die met een injectienaald in het gewricht wordt gespoten. Het is een medicatie die de chronische pijn die men dagelijks ervaart voor meerdere maanden kan verlichten. Indien een chirurgische ingreep niet tot de mogelijkheden behoort, dan zijn deze injecties voor veel mensen de enige manier waarop zij nog enigszins een normaal leven kunnen leiden. Net zoals bij alle andere medicijnen moet hier wel voorzichtig mee omgegaan worden. Kans op verslaving en bijwerkingen is een reëel risico bij dit soort zware medicatie.