Een slijmbeursontsteking kan veel pijn veroorzaken

In verschillende gewrichten in je lichaam kan een slijmbeursontsteking optreden. Dit kan veel pijn en ongemak veroorzaken. Het kan zelfs zo pijnlijk zijn dat het je leven sterk beïnvloed en dagelijks met pijn te maken hebt. Vooral in je schouder, heup, elleboog, knie en enkel komt deze ontsteking het meeste voor. Maar wat is het nu precies? En wat kun je er tegen doen?

Tussen de pezen en botten van een gewricht zit een soort kussentje gevuld met vocht dat erg slijmerig is. Normaal gesproken kan het gewricht hierdoor juist soepel bewegen. Maar als je constant in korte tijd het gewricht veelvuldig gebruikt, kan het ontstoken raken. Een slijmbeursontsteking in de heup komt vooral veel voor bij hardlopen. De hele dag schilderen kan een ontsteking van de slijmbeurs in de schouder veroorzaken.

Bij pijn gaan veel mensen op zoek naar verlichting hiervan. Er zijn diverse mogelijkheden voor pijnbestrijding, zowel op het reguliere als alternatieve vlak.

Chronisch

De slijmbeursontsteking kan echter ook chronisch zijn. Dan behoort deze tot de reumatische ziekten. De plek van de ontsteking is vaak pijnlijk, gevoelig en opgezwollen. Daarnaast kan het warm en rood zijn. De diagnose kan gesteld worden na uitgebreide ondervraging van de klachten of door middel van een echo. Ook rontgenfoto’s of bloedonderzoek kunnen uitsluitsel geven.

Rust is het belangrijkste bij herstel van een slijmbeursontsteking. Meestal gaat het dan vanzelf weer over. Blijf je het echter toch belasten, kunnen de klachten aanhouden. Om de pijn te bestrijden kun je paracetamol nemen of ontstekingsremmende medicatie kan worden voorgeschreven. Ook kan de arts een cortisonen injectie in het gewricht spuiten. Vaak is aanvullende behandeling bij een fysiotherapeut of andere specialist raadzaam en noodzakelijk om herhaling van de ontsteking te voorkomen.

Dit artikel bevat geen medisch advies.